Wednesday, January 30, 2008

Mag My Pic

cool stuffs...
terasa diri cam fofular jer
ngee


Create Fake Magazine Covers with your own picture at MagMyPic.com

Subscribe to Seventeen Magazine at a 67% discount!



Tuesday, January 29, 2008

roBokop jadian

ehehehe
bercerita pasal kasutku itewww
teringat aku si azray
sebab tengok dia di spital lah kasut ku patah
tak sangka dia datang ke opis tengahari ni..
las aku dengar ari tuh dia kena wat operation
tup tap tup tap dia dah wat la operation dia
kesian lak aku tengok nyer..
dah ghope robokop aku nengok
gemok ar sikit kamu yer..??
( eh pesal aku nukar cakap perak ntoh?)

p/s:: gambar ihsan dari cik arjuna..kuang kuang kuang

new stuffs around

ingat tak pasal kisah
kasutku yang patah dua




bought by my hubby las night
and
pix taken by him too ( at my homemade-so-called-white-studio)
ngee ngee ngee...
p/s:: trima kasih ya mas... kerana mas sanggup membeli in untuk gwe. aku suka bangat sih..

Monday, January 28, 2008

KHas Buat...

boss ku yang berada jauh di mata
semoga selamat pergi dan selamat balik
ermm..
keadaan di opis ni jangan boss risau
saya akan jaga staf staf di sini...
erm boss!!
jangan lupa belikan ole ole dari oz untuk saya nanti
ngee ngee....
p/s:: erm bila la aku nak ker oz plak??

Sunday, January 27, 2008

i've been tagged!! Big Bang

*Start Copy Here*

You do not have to be tagged to play along. This game is simple and so are the rules.

  1. Copy from *Start Copy Here* through *End Copy Here*
  2. Add your site(s) to the list. Just be sure to post at each site you add.
  3. Tag or don’t tag, your choice, however, the more tags you create the bigger the list will grow.
  4. Let me know your blog’s name and url by leaving me a comment HERE. I will add you to the master list. (If you would like the scroll box code, leave me your email address and I will email it to you.)
  5. Come back and copy the master list back to your site, often. This process will allow late-comers to get as much link benefit as the first ones in.


|
Attitude, the Ultimate Power |Juliana's Site |Rusin Roundup |Grow Rich Along With Me |Comedy Plus |lynda's loft |Amel's Realm |MAX |Speedcat Hollydale |MariucaComplain Complain Complain |Mariuca's Perfume Gallery |Life Is A Roller Coaster |Sugar Queen's Dream |First Time Dad |Life |My Life |The Painted Veil |My Thoughts |
DatCurious.com |Little Aussie Cynic|A Nice Place in the Sun |DatMoney.com |
The Callalily Space |Rantings of a Woman |My Life My World |Mommy's Gibble Gabble |Sweet Paradise |Pinaymama' Diary |A Mother's Journal |Asawa's Love Nest
| Tendre Poison 323|aLways da Fresh Princess


*End Copy Here*

p/s:: thanx to zuin for taging me...ehehhee


Saturday, January 26, 2008

this morning i was..

planning to jog
but it turned another way round
ehehehe
it's a hot sunny saturday
and its 10 am
walawei..
nak jogging perkebenda
kol 10


bagi makan ikan jer la.. tak yah jogging..ngee ngee

main playground..

p/s :: lain kali jer la jogging.. ehhehe

awie Ker??

video

p/s:: korang buat buat tak nampak jer la aweks cun yang bagi munger tuh..

Let's JohnNY's





pix taken last night
at JoHnNys restaurant
my hub fav place!!
did u all noticed we were all in RED??
ngee..ngee

p/s :: steamboat anybody??


Friday, January 25, 2008

The 40Q's

1. What is the status of you and the
last person you texted?
:: my status?? ngee of course a wife and a mother of two
last person i texted :: my hubby, ajak tengok wayang ehehe

2. What is wrong with you right now?
:: nothings wrong with me..

3. Do you miss your first love?
:: erm nope, full stop

4. Have you lost any good friends
recently?
:: guess so, my former boss, En. MFK

5. Who do you hate?
:: someone, do i hv to tell u people??

6. What do you want in your life right
now?
:: dream house, home sweet home

7. Are you happy?
:: yup, i'm totally happy

8. What do you smell like?
:: smells like thin spirit..kakkakaka

9. Drinking?
:: cold water

10. What's your favorite thing to have
on your bed?
:: bantal bucuk ma hubby ar

11. Do you tend to make relationships
complicated?
:: no

12. How do you feel about the person
you got this survey from?
:: she's always got many q to be answer

13. Whose house did you go to last
night?
:: my house la

14. What were you thinking when you
woke up this morning?
:: ermm text Nadia and asked her to help logged me in, gosh i'm late it's 7.30 am!!

15. Do you like anyone right now?
:: erm everyone!! each of every one whose read ma' blog.. thanx guys

16. Are you bored?
:: at this moment; no

17. What is the last movie you watched?
:: CUCI ..eheheh just watched it

18. What are you excited about?
:: my 2nd car .. insyaallah

19. Who was last to touch your butt?
:: kakaka erm my darling macho hot-tight-ass kekeke

20. When you sleep do you dream about
heroin addicts.
:: erm never!

21. What's on your mind right now?
:: going back home, almost 5 pm

22. Who was the last person to see you
cry?
:: my hubby kot

23. Name someone whose name starts with
the letter "R"?
:: ROSELEY OsMAN: my bro-in-law

24. Do you care what others think
about you?
:: of course

25. Who do you trust?
::Allah

26. Do you think you'll be married in
10 years?
:: wtf, i've been married about 5 years

27. What do you look forward to in the
next 3 months?
:: brand new car ,probably

28. Who was the last person you called?
:: kakngah, my sis

29. Who was the last missed call?
:: abang

30. What's your ring tone?
:: dewi dewi ~ dokter cinta

31. Do you plan on moving out within
the next year?
:: moving to my new house maybe

32. What were you doing at 8pm last
night?
:: having dinner @ jj cheras selatan

33. What do you want in life?
= an eternity happiness

34. What do you hear?
:: my fav song ~ bila nak saksi by SPIDER

35. What are your plans for your next
birthday?
:: ermm.. got no plan yet

36. What type of music do you like?
:: all type of music except metal

37. Do you think you will be in a
relationship in the next few months?
:: what type of q is this?

38. Do you have any heroes?
:: yup , ultraman ehehehe

39. Coolest parent you know?
:: erm for sure not my parents

40. Are you proud of anyone?
:: my hubby of course

it's 12.30 already..

ehehhehe
round two
::round 1 masa tengok cerita
KMBM

first show for today
and
hari kedua untuk tayangan perdana
yang bermula semalam

ngee...

my fav



ni videoclip lagu lama yang apparently jadi fav aku ehehehe

Thursday, January 24, 2008

gaji day..

ehehehe
gaji sudah keluar
boleh aku menshoppingkan diri
whoahahhhahahaa
syiokkk...
p/s:: wahhh.. ramai nyer jejaka jejaka tua dan muda yang telah menyahut seruan memakai baju batik setiap hari khamis... aku terasa bagai berada di sekolah asrama teknik plak..kakkaka

bila Nak SakSii

aku tak tau apsal aku suka sangat lagu ni...
dengar sekali aku dah bleh hafal lirik lagu dia
mungkin sebab puitis sikit kot
cam syok jer..ehehhe
anyway.. hope u'all
ENJOYYY!!!


Spider - Bila Nak Saksi

wajahmu kerap ku mimpi
wajahmu sering ku puja
buat ku terasa sepi
kala ku bukankan mata
kau masih belum pun ku punya
rinduku masih kau tak peka
cintamu kerap ku mimpi
cintamu sering ku damba
buatku terasa sepi
kala ku bukankan mata
kau masih belum pun ku dakap
rinduku masih kau tak singkap

c/o::
bila nak saksi
kau datang terkulai
bila nak saksi
kau datang membelai
bila nak saksi
cinta ku sampaiii.....

dirimu kerap ku mimpi
dirimu sering ku khayal
aku angan angankan
kau dapat bersama
nyatakan cinta yang terpendam
membina istana tersergam

ulang c/o

kau masih belum pun ku punya
rinduku masih kau tak pegang

c/o::
bila nak saksi
kau datang terkulai
bila nak saksi
kau datang membelai
bila nak saksi
cinta ku sampai
bila nak saksi
cintamu ku dapattt.....
oowwwhhhhhh

dirimu kerap mimpi
dirimu sering ku khayal
aku angan-angankan...

p/s:: bila nak saksi rumah idaman....

Tuesday, January 22, 2008

YaHOOoooooooo

Setelah penat lelah aku melalui
BTN
dan segala susah payah aku menghafal buku
kuning biru merah coklat

akhirnya aku
LULUS...
PTK1..

yeaaayyyyy

p/s:: one step closer to my dream house..ahaks...

Monday, January 21, 2008

videoclip kenangaN

unsangkarable
bila aku tengok balik file2 lama dalam pc ni..
aku jumpa video nih..
tak sangka my hubby still simpan lagi video nih..
walaupun video nih diambil kira kira 2 tahun yang lepas
dengan menggunakan cameron phone Nokia 6630
masa aku deliver my second baby
bila tengok balik...
teringat saat itu..
perghhh...

nak cerita..tak tercerita..korang tengok jer la..
layaannnnnnn..
zasstttt....

video

p/s :: 1/3/2008 akan genap 2 tahun usia videoclip ini sekali gus usia anakku
NUR YASMINDANIA HANNAH BINTI YUSAINI

Friday, January 18, 2008

Mari Mengenal KeluarGa ULtraMAn Part 11



Ultraman Cosmos Luna Mode, Cosmos Space, Cosmos Corona and Cosmos Eclipse



5. Ultraman Cosmos

( Corona Mode )



- Seperti Ultraman Tiga, Ultraman Cosmos juga boleh berubah bentuk mengikut tahap kekuasaannya. Cosmos boleh berubah kepada 4 bentuk iaitu Ultraman Cosmos Corona Mode:: berwarna merah, biru dan silver.



Dalam mod Corona ini, he has a slightly different focus than Luna mode. Cosmos akan bertukar dalam mod Corona when a peaceful settlement won't work, and he is forced to battle and destroy the monster. Corona mode is more powerful than Luna mode, which makes sense since Coronamode is for destroying monsters.


Ultraman Cosmos Luna Mode



- Ultraman Cosmos Luna Mode resembles a classic Ultra, kecuali dia berwarna biru pada keseluruhan badannya. Luna mode is considered a "peaceful" mode; kerana dia sanggup menyelesaikan sesuatu pertarungan itu dengan cara yang aman. Bentuk ini merupakan bentuk umum bagi Ultraman Cosmos. Supposedly Luna's abilities are defensive or soothing, although he seems to do quite a bit of physical fighting in this form as well.


Ultraman Cosmos Eclipse



- Eclipse is stronger still than Corona mode, plus wields a beam that can eradicate the Chaos Header virus from a monster, or destroy a Chaos-created clone. Cosmos mod Eclipse terhasil apabila Cosmos merge with Musashi ( musashi adalah seorang lelaki yang akan bergabung dengan Cosmmos jika Cosmos berada dalam kesusahan. Musashi bekerja dengan EYEs ( Elite Young Expert Squadron) yang bertindak sebagai agen pengaman bumi dan melindungi bumi dari ancaman resaksa).


Ultraman Cosmos Space


-After an unspecified period of time, a new threat emerges, and Musashi begins to dream of Cosmos. Two new forms of Ultraman Cosmos appear. One is Space Corona mode, a purplish "blend" of Luna and Corona modes. This form seems to be well-suited for battle in space, as, in Musashi's vision, he battles a monster on a planetoid.

p/s:: haa..murid murid sumer, itu saja pelajaran untuk hari ini, nanti cekgu ajar lagi yer, ... cekgu nak pergi makan jap...

more ultraman to come

  • justice
  • next
  • nexus
  • taro
  • seven
  • dyna

Thursday, January 17, 2008

10 Muharram 1429H

Perkara2 Yang Sunat Dilakukan Pada Hari Asyura

10 Muharram,bersamaan Sabtu, 19 Januari 2008

1. Melapangkan masa / belanja anak isteri
fadhilat - Allah akan melapangkan hidupnya pada tahun ini.

2. Memuliakan fakir miskin
fadhilat - Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti.

3. Menahan marah
fadhilat - Di akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dalam golongan yang
ridha.

4. Menunjukkan orang sesat
fadhilat - Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam hatinya.

5. Menyapu / mengusap kepala anak yatim
fadhilat - Allah akan mengurniakan sepohon pokok di syurga bagi tiap-tiap rambut yang di sapunya.

6. Bersedekah
fadhilat - Allah akan menjauhkannya daripada neraka sekadar jauh seekor
gagak terbang tak berhenti-henti dari kecil sehingga ia mati. Diberi pahala seperti bersedekah kepada semua fakir miskin di dunia ini.

7. Memelihara kehormatan diri
fadhilat - Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahaya
keimanan.

8. Mandi Sunat
fadhilat - Tidak sakit (sakit berat)pada tahun itu
lafaz niat : "Sahaja aku mandi sunat hari Asyura kerana Allah Taala"

9. Bercelak
fadhilat - tidak akan sakit mata pada tahun itu.

10. Membaca Qulhuwallah hingga akhir seribu kali
fadhilat - Allah akan memandanginya dengan pandangan rahmah di akhirat
nanti.

11. Sembahyang sunat empat rakaat
fadhilat - Allah akan mengampunkan dosanya walau telah berlarutan selama 50 tahun melakukannya.
lafaz niat : "Sahaja aku sembahyang sunat hari Asyura empat rakaat kerana Allah Taala"
Pada rakaat pertama dan kedua selepas fatihah dibaca Qulhuwallah sebelas kali.

12. Membaca "hasbiyallahhu wani'mal wakil wa ni'mal maula wa ? ? ni'mannasiiru"
fadhilat - Tidak mati pada tahun ini

13. Menjamu orang berbuka puasa
fadhilat - Diberi pahala seperti memberi sekalian orang Islam berbuka
puasa.
14. Puasa
Niat - "Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah Taala"
fadhilat - Diberi pahala seribu kali Haji, seribu kali umrah dan seribu
kali syahid dan diharamkannya daripada neraka.

Semoga Bermanfaat Dan Dapat Dipanjangkan Kepada Yang Lain-Lain.

Wednesday, January 16, 2008

Mari Mengenal KeluArga ULtraMan...part 1

pada episod khas entry pagi nih..
aku nak memperkenalkan
ultraman...
memandangkan
my son yang terlalu obsessed with this character
so let me introduced to you all
....................

( aku terpaksa tanyer anak aku nama sekor sekor ultraman ni korang tau dak!! )


1. Ultraman Agul

- sometimes a rival, somestimes an adversary, tetapi selalunya Agul merupakan teammate kepada Ultraman Gaia. Agul pada asalnya berminat pada raksasa yang mengancam Bumi, tanpa mengira keselamatan manusia.Bentuk manusia Agul adalah Fujimiya Hiroya, satu budak lelaki pintar dahulunya bersekolah di Alchemy Stars. Fujimiya mencipta komputer yang sangat besar yang dikenali sebagai "Krisis," berupaya meramalkan apa yang akan berlaku pada masa depan. Ramalannya yang pertama, menunjukkan kemusnahan keseluruhan Bumi. Apabila soalan seterusnya ditanya kepada komputer itu, komputer memberikan satu respons iaitu :: AGUL. Pada ketika itu,Fujimiya sangat kecewa. In a vision, he sees a destroyed world, with a blue-and-silver giant towering over it. Through Crisis, Fujimiya discovers the cause of Earth's destruction: mankind.

Agul ada kalanya akan membantu Gaia, tetapi di beberapa peristiwa mereka selalu berkonflik; Agul tries to destroy the XIG Air Base, but is stopped by Gaia.

*** pergh..panjang betul cerita pasal AGUL nih ***

2. Ultraman Gaia
( ni besday present Danial)

- Ultraman Gaia memulakan aliran arah yang unik bagi Ultra-heroes, Gaia is one of two Earth-based Ultramen. Gamu Takayama, one of a group of boy geniuses known as the Alchemy Stars, discovers a realm where a giant Ultraman fights a huge serpent. Gamu is quickly drawn back to the real world. Later that day, a large wormhole opens up near Earth, depositing the huge rock-like carrier of the Cosmic Organism Vanguard. Gamu cheers when he sees Team Lightning, part of the eXpanded Interceptive Guardians (XIG) branch of the Geocentric Universal Alliance against the Radical Destruction (GUARD), take on the beast. His hopes fail when the planes are decimated by the COV. Suddenly time stops around him, and the ground opens up beneath him, carrying him through a tunnel of light like the one he experienced earlier. He again meets the red-and-silver giant, which Gamu immediately identifies as Ultraman (curiously enough). Gamu begs Ultraman to come with him and defeat the monster. When Gamu returns to Earth, he has adopted the form of Ultraman Gaia. After managing to defeat the monster, Gamu joins XIG as a technical advisor.

3. Ultraman Tiga
( this is Danial ultimate favourite character, so do I!!, because the hero so leng-chai n awesome some more)

( Ultraman Tiga Multi Type and Ulraman Tiga Sky Type)

- Ultraman Tiga merupakan Ultraman yang unik yang boleh bertukar kepada 3 bentuk ( boleh dikenali dengan warnanya). Pertama, bentuk yang umum, tiada kuasa juga kelajuan, bentuk ini dipanggil Multi Type. Yang kedua dikenali sebagai Sky Type, berwarna biru di keseluruhan badannya. Bentuk ini memberikannya kuasa kelajuan dan ketangkasan yang maksimum. Dan yang ketiga adalah Power Type (tiada dalam gambar sebab susah nak cari yang warna merah dalam pasaran kita), berwarna merah keseluruhannya dan bentuk ini memberikan Ultraman Tiga kekuatan dan tenaga yang tiada tolok bandingnya. Tiga menjadi Daigo dalam bentuk manusia yang bekerja di TPC sebagai pejuang keamanan dunia.

p/s:: aku benti dulu setakat ini... urgent things to be settle first, in fact work comes first rite? aku kan pekerja cemerlang ...ehehehhe

c ya guys later on part 11,

more ultraman to come..
- ultramanCosmos
-ultraman Seven
-ultraman Taro
-ultraman Dyna
-ultraman Nexus
-ultraman

yeay... more to come bebeh

Tuesday, January 15, 2008

Azrai dan kasutku...

Azrai...
aku jenguk dia tadi kat hospital Kajang
huh memang ar...hampeh ar spital nih..
kalo aku ar.. tak nak aku dok spital gitu..

ehehehe...bebalik pada citer
dia ni pembantu am pejabat kat office aku
dah dekat sebulan dia kat sana
sebab accident langgar pokok
( apalah ko ai... pe kejadah ko langgar pokok.. tu ar.. ader mata tengok awek...orang tengok jalan dia tengok awek... kan dah belanggo..)

patah tengkuk, patah tangan...
skang tunggu masa nak wat operation masuk skru jer..
(eeee..ngeri ar aku..masuk skru kat kepala..padahal tengkuk yang patah...)

dah ar takder lesen..
ish aku pun tak paham...
bawak motor lama dah
lesen takder..
giler mamat nih

kalo lepas ni ko tak amik pengajaran dari apa yang berlaku ..
aku tak tau lah..
bukan mahal pun amik lesen moto..

dah jadi gini.... sapa susah...sendiri gak susah..
aku pun susah gak...
sebab kasut aku patah masa balik dari lawat ko....
hampeh nyer terompah

ader ker patut kasut tu boleh terbelah dua depan abang MA tadi masa aku jumpa kat katil Aai tadi... pastu depan abang si Aai tu plak... baru jer aku nak mengontrol cun...
dah tu plak.. lebih parah depan masyarakat umum yang tengah menunggu..
yang memarahkan keadaan lagi.. gelak hilai ketawa anak anak dara..
si irma ngan baity dan mak dara detty..
pergh..ketawa kat aku tak hingat nyer
aku..??
aku terpaksa ar act like there was nothing happened
and terpaksa ngan selamber buat muka B.O.D.O amik half lagi kasut yang tertinggal tu
dan bukak kasut berjalan kaki ayam
hampeh la

jauh gak aku parking keta...
nak jadi elyana la plak
tak pakai kasut
ehehehhe

arghhh persetankan jer arr
bukan derang kenal aku pun
nak malu bukan aku tak pakai baju ker apa
itu sekelumit jer tuh
(huh tapi dalam hati...tuhan aja yang tau malunya )


huh..hampeh mahal aku beli kasut terompah ni....

korang bayang kan ar..aku kutip half lagi kasuh tuh dengan muka selamba and yang kelakar nya yang kasut kat depan jer yang tinggal tersarung dikakiku ini...

nampaknya....dapat la aku membei new shoes...
erm..boleh la mintak si dia belikan...
ehehehhe
bleh yer bang...????

p/s:: moral of the story, jangan membeli kasut yang berupa atau menyerupai terompah kayu... inilah akibatnyer ...


SELAMAT PENGANTIN BARU


Selamat Pengantin Baru
buat
Hanafi
dan
Aishah

semoga kekal ke anak cucu..
and live happily ever after hendaknya...

pelik gak rasanya...
dia kawen dengan pilihan emaknya
masih ada lagi dipraktikkan ek..
mak carikan jodoh untuk anak...
tapi selalunyer ..
kalo pilihan mak ni..kekal...
bukan aku kata pilihan sendiri tak kekal..
yer lah in terms of hubungan tu lah...
mak mertua dah berkenan..
pastu anak lelaki pun berkenan gak..kekekke

dapat lah aku jumpa kengkawan lama..
walaupun ramai yang tak turun..
tapi tetap meriah..

trime kasih Napi..
sebab sediakan kami Banglo mewah sebagai singgahsana kami di sana..
terima kasih sebab kenalkan gak pada Pak Andam auuwww yang lelama jadi kawan kami..
walaupun pes taim tinggal serumah ngan auwww
tapi syok.. kepala giler cam kami gak
ahaksss..

diharapkan kau berpuashati dengan apa yang kami lakukan
dan semoga kau berjaya dalam life ko ...
aku doakan ko bahagia dengan status baru ko skang...
ehehehe
WELCOME TO THE CLUB

p/s::tinggallah beberapa kerat jer yang tak kawen.. tunggu Adi Maruly la plak lepas nih.. calon dah ader apa lagi...cargas ar...



adie maruly n aku disamping pengantin... kelihatan anak aku tengah main pasir...

Monday, January 14, 2008

Happy Birthday Muhammad YusriDanial Haziq



Happy Birthday To You
Happy Birthday To You
Happy Birthday To Danial
Happy Birthday To You...

Happy Birthday Danial.... semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki serta akan menjadi seorang anak yang baik suatu hari nanti, Insyaalah.

p/s:: sekejap jer rasa dah 4 tahun.....




Friday, January 11, 2008

Kala Malam Bulan Mengambang

huah huah huah huah
aku telah berjaya....
melarikan diri aku di waktu tengahari...
yang mana..
aku pernah melakukannya dulu sewaktu aku berkerja di
Bendahari....

kakakkaakkaa
rancangan jahat aku
telah membawa aku ke ...
Tanjung Golden Village
hik hik hik

menonton wayang semasa kerja adalah dilarang sama sekali
" Jangan tiru adegan ini"

kakkakkakakkaka
dan aku juga telah menculik hubby ku semasa kerja
walaupun dia sepatutnya keluar pukul 12.30..
dan memonteng semayang ar...

ishh...sungguh luar biasa rancangan aku..
sekali lagi diingatkan
" please do not attempt this action"
"anywhere, anytime, anyplace"

pergh...cam fear factor ar plak...

Overall..
ok lah cerita ni..
lawak dia stailo sikit
cam stail mat salleh ar nyer joke..
kira jadi arr..

habis pukul 2.05..
kat luar hujan turun dengan renyai renyai..
patut ar sejuk nak mampus kat dalam wayang tu..
nasib ader jaket kulit kambing hubby ku itu...
kekekkke

ngam ngam kol 3 aku sampai opis..
ok ar..aku nak sambung kireje...


p/s:: mau masaj ka??haa? haa??
mat piah, salleh... salleh mat piah!!!




entry Pagi JumaaT Yang INdah...

eH! cam tak percaya pepagi aku dah membloggingkan diri... ehehehe mungkin kebosanan yang melampau mendraggkan diriku untuk memblogging pepagi gini....

aku sampai lewat sikit
8.04 minit ehehehhe itupun aku tersilap...selalu sampai jer di perkarangan ofis aku terus naik ke ofis aku di atas..tapi ntah cemana, kaki aku bergerak pantas ke Kedekanan... masuk jer terdengar kuat suara orang berkhutbah pagi...ehehehe (aisey..tazkirah pagi la plak... aku masuk sini nak login jer.. aduh takkan nak kuar balik..??) end up dengan aku terpaksa dok ar kira kira setengah jam mengikuti sama tazkirah itu...

yang menariknya....

tetiba rasa cam insaf la... bila tazkirah yang disampaikan oleh En. Mat Isa tu tetiba terkesan di sanubari ini...kah kah kah.. tapi betul wei... tetiba rasa cam..ntah la..

aku naik ofis. ex-kak cc aku call, dia memang selalu call aku sejak aku berpindah jauh dari situ, bagitau yang ex-bos aku datang ofis dia..las day hari nih... tanyer whether dia ader datang jumpa aku ker tak...erm.. aku jawab la ngan jujur sejujurnya yang takder, sms pun takder... huhuhuhu aku pun tak kisah sebenarnya, walaupun bagaimana pun aku tetap doakan dia berjaya dalam apa jua yang diceburi.. kalo dah jadi bos besar sok jangan lah lupa rumput dibumi... ( wah ayat....)

petang karang aku akan bertolak ker PD.. packing haper pun aku tak buat, malam tadi sebelum tido aku sempat kemaskan baju bebudak ni jer...baju aku ngan hubby belum lagi aku kemaskan.. huarghhhh ngantuk seh.. takper ar.. ari nih jumaat, karang aku balik tengahari terus packing ar.. wah bestnyer...ari nih jumaat...hari yang paling aku suka sebab hari ni adalah hari yang terpendek..eheheh kerja kejap jer dah petang.. sebab rehat lama...

hmm..
guess that's it for now..
i catch u guys later on...

pewut gua dah berkeroncong asli nih..
tapi takder member nak makan sama

ok lah.. bos aku dah sampai...

Wednesday, January 09, 2008

The Born Of H3

video

hahhahhaaha... layannnnnnnn

1.4.2.9






M
aal Hijrah atau Awal Muharram adalah merupakan permulaan tahun baru bagi takwin Islam. Ianya bermula sempena memperingati penghijrahan Nabi Muhammad s.a.w dari Kota Mekah ke Madinah dalam tahun 622 masihi. Di samping itu ianya juga merujuk kepada peralihan daripada sesuatu yang buruk atau kurang kepada yang baik atau sempurna.

Perpindahan Nabi Muhammad s.a.w dan para sahabat r.a dari Kota Mekah ke Madinah merupakan pembinaan langkah baru sebagai persiapan menghadapi cabaran yang bakal tiba secara terus menerus. Hijrah bukanlah asing dalam Islam dan ia adalah sebahagian daripada Islam. Hijrah kerana menuntut ilmu, mencari kebenaran, berjihad, berdakwah, mencari nafkah, kerana perniagaan dan bermacam-macam hijrah lagi adalah tuntutan dan asas ajaran Islam itu sendiri.

Jika pada kebiasaannya kita berazam pada setiap tahun baru masihi, apa kata kali ini kita juga berazam semasa ketibaan tahun baru hijrah. Malah jika kita tidak pernah langsung berazam selama ini bolehlah dimulakan sekarang. Azam ini bolehlah lebih ke arah pengisian rohani dan keagamaan. Mungkin kepada mereka yang tidak pernah solat berazam untuk mula bersolat, mereka yang bersolat tetapi tidak cukup lima waktu berazam untuk melengkapkan solat lima waktu dan mereka yang bersolat lima waktu berazam untuk meningkat kualiti solat mereka.

Di samping itu perkuatkan juga fahaman aqidah, syariat dan akhlak kita. Apabila fahaman kita jelas maka iman dan takwa kita juga akan kukuh. Percayalah lebih rapat kita dengan Allah s.w.t. akan lebih tenang jiwa kita menghadapi kehidupan yang penuh cabaran dan dugaan ini.

Selamat Menyambut Tahun Baru Hijrah 1429.

p/s: ini adalah entry tahun baru aku yang sebenar-benarnya...
azam sempena tahun baru Hijrah 1429 ini akan menjadi titik tolak aku menghijrahkan diri aku yang jahil dan lemah ini... semoga Allah swt memberkati dan memberi rahmat yang melimpah ruah pada aku dan juga keluargaku....
AMIN............

Tuesday, January 08, 2008

PHD yang membawa maut..

erm...
kenapa yer...
masih ader lagi manusia yang sanggup melakukan perkara yang terkutuk..
yang terlarang dan dimurkai di sisi Allah
dalam zaman serba canggih ini..
masih ader lagi insan yang sanggup menganiaya
sesama insan..
dek kerana perasaan hasad dengki... PHD!
kesian..
ini bukan kali pertama aku menyaksikannya
even mak sedara aku pun mengalami nasib yang sama
cuma bezanya tak lah sampai meragut nyawa...
tapi itu adalah ketentuan tuhan..
kita yang hidup cuma mampu redha..
tapi ... berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul...
aku tumpang simpati..
yang mampu aku lakukan ....
hanya secebis surah AL-FATIHAH
aku hadiahkan....
AL-FATIHAH
p/s:: buat Nadia dan ally, tabahkan hati kalian menerima takdir ini.. semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan orang orang yang beriman..amin!

Monday, January 07, 2008

Pantun Sakit Hati

oleh kerana aku tengah sakit hati sebab bodohnyer Adobe Acrobat ni tak leh convert file yang bos aku nak esok.... nah hamek ni... pantun sakit hati ni... bingai betul Adobe ni... ish


Ikan kekek mak iloi iloi
Ikan gelama mak ilai ilai
Haa, mari kak, mari bang, mari rapat
Ikan duri, semilang, kekek, gelama, merah, semua ada...


Wahai nenek si bongkok tiga
Siang mengantuk malam berjaga
Kalau nenek suka berjaga malam
Pergilah minta kerja 'Security Guard'


Tepuk amai-amai
Belalang kupu kupu
Haa Belalang, mana bapak kau
Tok, bapak bilang dia tak ada kat rumah...


Pucuk pauh delima batu
Anak semilang di tapak tangan
Hissh engkau ni, akai ada kah
Semilang tu punya bisa, berani kau letak kat tangan...


Jan jan jalok
Jalok itik, jalok ayam
Bang, boleh tanya sikit tak
Apa kebenda jalok itik, jalok ayam tu?


Bang selebu kuali sawa
Hujan gunung mati katon
Aiik, bila masa gunung jadi kartun,
Kuali jadi ular sawa 'anaconda'...?


Kenek-keneklah odeh
Lembu patah tanduk aah
Kesian lembu tu tanduk dia patah
Ini mesti kerja kau, patahkan tanduk dia...


Siakap senohong,
Gelama ikan duri
Siakap masak 'steam', gelama masak kari
Senohong, ikan duri, kau masak sendiri...


Ikan di laut,
Asam di darat,
Bila kita kacau dalam periuk
Jadilah ikan masak asam...


Cucu cucu tak dapat lari
Nenek tua banyak sakti
Fuyyoo, nenek tua ada saktilah
Nenek, boleh tak nenek tukar jadi Ultraman Taro?


Tinggi tinggi si matahari
Anak kerbau mati tertambat
Sudah lama aku dok cari
Baru tadi aku jumpa anak kerbau yang mati tu...


Orang miskin si orang kaya
Berhari raya bersama-sama
Wahai cik adik, abang nak tanya
Raya belum sampai, 'shopping' sakan nampak...


Burung merpati terbang seribu
Hinggap seekor di tengah laman
Kalau merpati terbang lima puluh ratus ribu juta
Berapa ekor yang hinggap kat laman?


Sayang Sarawak sungainya sempit
Kapal besar pun boleh jalan
Kalau sungai Sarawaknya sempit
Boleh ke kapal besar jalan-jalan......?


Pak Ali tanam selasih
Tanam selasih di hujung laman
Hai Pak Ali, asal saya datang rumah Pak Ali
Asyiklah bagi air sirap selasih, sate-sate tak ada ke...


Mendung si mega mendung
Mendung datang dari utara
Alamak, hari dah mendung
Sudin, angkat jemuran, hujan nak turun....

p/s:: aku ngantuk nak tido...tapi banyak kojer nih....huwaaaaaaaa...
ish... terima kasih pada haizul anak pak jusoh kerana sudi melayan aku memalam gini... dengan ucapan...udah udah la tuh online tau ar hotel bayo kan bil wifi ko... ni lah contoh pekerja yang tak mengenang kulit kacang... nasib 3K dah takder..kalo tak... awak jadi 5K plak nanti

5k:
kuli
keling
kamcing
kena
kerja

eheheehehhee....

erm... monday moody...

ermm seperti biasa perasaan malas yang hadir pada setiap hari Isnin... setelah bercuti 2 hari... tapi nak taknak terpaksalah melaluinya....kui kui kui...


erm... tersentap sikit..


cenggini ar kawan...mandi sungai tak nak ajak.. kalo setakat nak ajak ajak ayam lain kali aku nasihatkan tak yah ar tepon.... tup tap tup tap.. up gambo dalam blog... pergh... memang tak!!!! takper... sapa ar aku nih ??? aku bukan ahli warga JB lagi kan????

tapi .... takper ar...


semua orang ader hak masing masing .... den tak pakso ... len kali tak nak ajak pon takpo... lagi pun den paham...sumo yang poie...single mingle blako... den ni haa...?? takper... sungguh aku tak kisah.. cuma tercalarbalar sikit arrr


semalam aku pergi jusco....


seperti biasa tempat ronda aku, kalo tak jusco, mines... kalo tak pun carrefour alamanda...tu jer ar.. nama nak pi tempat jejauh...huhuhuhhu memang takk.... pastu ntah cemana hubby aku ternampak awek ni muka sama aku... huh dia kata confused ar dia kejap.. sebab time tu aku kat belakang awek tu jalan depan aku.. hubby aku plak.. nun di belah sana... dari jauh dia nampak awek depan tuh cam aku...hampeh jer... nasib dia tak tego ..orang... kalo tak..memang ar .. nak kena... aku tak percaya lah memula...cam lain jer..yer ar.. mana plak sama.. tapi orang selalu kata .. kita ader 7 muka yang serupa kat dunia..mungkin awek tu salah sorang daripadanya.. huh baper kali ulang alik ulang alik nak tengok minah ni beli vacuum... tapi aku nampak takder ar sama.. hubby aku yang beria kata sama....


erm ... huarghhhhh ngantuk ar di petang ari gini.... banyak plak kerja nak buat... ermmm.. stop sini dulu...





p/s: Untuk my former boss, en. Faizal.. selamat menjalankan tugas di tempat baru, semoga tahun baru 2008 akan merealisasikan impian menjadi kenyataan..


dan lain kali jangan ajak ajak ayam...

Saturday, January 05, 2008

apa apa aje...

jam menunjukkan pukul 3 pagi.... tik ..tik..tik... mataku seperti tidak mengantuk... ingin terus membloggingkan diri...tapi apa yang hendak dibloggingkan aku pun tak tau..

ader sesuatu yang menganggu kotak fikiranku...

tapi apa yer...

ntah..tak dapat dikenalpasti... tapi ader sumthing yang cam membelenggu arr

takkan pasal ogy merajuk aku tak datang wedding dia kot.... ??? maybe one of the reason.. sebab aku pun pernah rasa the same thing dulu...

cam rasa bersalah pun ader... tapi kenapa?? ermm... rindu pun ader??? ehehe di waktu ini yang kedengaran hanya detikan jam dinding di atas kepala ku dan bunyi keruhan hubby ku yang tengah tido..( hampeh orang tua ni tido tak nak tunggu aku...)

huarghhhhhhh..... ngantuk dah..... still can't rectify what it is that make my head go head wire...

p/s:: happy belated birthday to my niece on 2/1/2008 ... mak sedara mu ini tiada apa apa hadiah untuk diberikan... nampaknyer air liur sahaja menjadi tander ingatan ku ..

juga pada pail... haris nufail...anak kepada kawanku yang jauh di mata ZUra..
(eh zura betulka nama anak hang..??? kakakaka aku lupa la dowh..)

and my son's birthday is coming on the way...
4 years is just like in a glance...


Friday, January 04, 2008

first day schOOL

korang mesti ader cerita korang sendiri
masa 1st time
masuk sekolah...

aku???...
erm yang aku ingat mak aku datang.
tunggu kat luar kelas...
masa tu kelas kayu....
maklum la sekolah pondok ehehehee
aku nampak mak intai dari luar...

masa time balik...
parents aku tunggu aku ...
sebab nak nengok betul ker aku naik bas yang betul..
waktu tu naik bas sekolah ader tukar tukar bas..
huh leceh.. naik plak dengan orang besar
aku rasa aku yang paling kerdilll....

tapi itu cerita 22 tahun yang lepas...
mak aii.. 22 tahun...??
aku tahun ni 29 la....
what a number you hv there....
cam tak cayer 29???
setahun lagi...i'm 30th
waduh parah nih.... ehehhehehe

bila aku tengok anak aku masuk sekolah
ter 'rewind' jap di minda..
masa sekolah dulu...

danial in action....

cik ni menyibuk nak sekolah gak...layannnn jer

dengan semangat nyer memakai kasut sendiri...walaupun terbalik????
dan masih lagi kelihatan gagah menuju ke pintu masuk sekolah..
dan..bila kelas bermula...takutnyer muka dia....cuak beb!!
semua xtvt teacher buat... tak nak bg cooperation
sebab gubra sangat...gigit ar kuku....
dan akhirnya.... terburai juga air mata yang ditahan dari tadi... huaaaaaaaaaaaa
and then dah ok bila jumpa kawan and main play-dough
and then semakin ok when his teacher teach him how to play with the play-dough
dan teciptalah pokok ( he claimed it as pokok... pokok ker? )
wahhh..kusyuk nywer dia....
dan kemudian...... kura kura pula muncul...
(.. dan aku hanya mengintai dari tirai kamar...ehehhhe..)
dan akhirnya.... senyuman yang paling melegakan aku untuk hari itu....
yang menjadi aras penanda
yang dia akan suka bersekolah untuk hari hari berikutnya...
ehehhehe... hati aku pun senang....

moral of the story:: lain kali para momies...tak payah ikut anak pergi sekolah first day... anak akan touching lebey...